模载联合支援站
 English
发新主题
 16 12

[截图] 私樓第一擊!

私樓第一擊!

用sketchup後的真正第一作,係米同有個唔駛
login可d/l的地方最近出的物件好似?!

做的非常不错~!

得閒會教大家整路口 (講左好耐都未教到...考完試就會出教學), 喺由 editor 用 splines 整好路口再輸出去執. (雖然我知你已經整到路口而且無 broken splines) 但我教嘅方法喺唔會好似你咁 texture 怪怪地 (因為喺 editor 輸出出嚟 )

若太長時間沒有回覆你的短信息,請再發送提醒我~
Tomlee721's Studio
http://me.tomlee721studio.com/

楼主回复

引用框:
原帖由 tomlee721 於 2012-11-11 00:50 發表

得閒會教大家整路口 (講左好耐都未教到...考完試就會出教學), 喺由 editor 用 splines 整好路口再輸出去執.
期待你個教學.要0係ZM left view rotate 90度,之後又唔知點.
試過幾次入game 0的texture唔見晒.個object角度錯晒.希望你可
以將多0的BF 0的教學(當然用自己文字+圖)貼過黎.無BF戶口的福份
...

其實唔駛轉.sco都可以用splinehelper,入game前刪去[splinehelper]
就得.但[collisionmesh]一定要轉到.sco先生效,就0甘用.x打左
[collisionmesh]個object都係穿得過.0係空中整道路object要自
己部車行到就因為無collisionmesh比呢樣0野戟住,整唔到自家道路object
了.

我表示非常期待制作路口的教学,,因为论坛制作地图的教学已经很丰富了,但是很重要的制作一个路口的教程还没出,能不能哪天会弄路口的 大大制作一个教程 (虽然有路口编辑器,但是我还是不懂的怎么搞。。)
当然 也很你的教程

引用框:
原帖由 3asv6 於 2012-11-11 02:04 發表

期待你個教學.要0係ZM left view rotate 90度,之後又唔知點.
試過幾次入game 0的texture唔見晒.個object角度錯晒.希望你可
以將多0的BF 0的教學(當然用自己文字+圖)貼過黎.無BF戶口的福份
...

其實唔駛轉.sco都可以 ...
BF 喺用 Blender 整路口, 我喺用 Sketchup~兩個 software 根本完成唔喺咁整, 所以要自己重新諗過點整
(提提你, texture 唔見晒喺 Sketchup 整你個路口第一步就要 全選 > 右鍵 > 反轉表面, 等啲 faces 變做白色先繼續 map texture <呢個問題都諗左我一段時間^30*>
 引用框:
原帖由 Truck Driver 於 2012-11-11 10:43 發表
我表示非常期待制作路口的教学,,因为论坛制作地图的教学已经很丰富了,但是很重要的制作一个路口的教程还没出,能不能哪天会弄路口的 大大制作一个教程 (虽然有路口编辑器,但是我还是不懂的怎么搞。。)
当然 也很你的教程 ...
路口編輯器只是最後一步...(除非你是用原裝路口之後改 paths) 否則要自整一個路口必定要經 3D 軟件

http://me.tomlee721studio.com/

是不是能按照做建筑模型的方法做路口,再加上path呢

楼主回复

引用框:
原帖由 tomlee721 於 2012-11-11 10:49 發表

BF 喺用 Blender 整路口, 我喺用 Sketchup~兩個 software 根本完成唔喺咁整, 所以要自己重新諗過點整
(提提你, texture 唔見晒喺 Sketchup 整你個路口第一步就要 全選 > 右鍵 > 反轉表面, 等啲 faces 變做白色先繼續 map texture
個路口我用ZM做的,請問點改先入到game岩角度兼有texture?

楼主回复

再來港式屋村學校兩棟...

引用框:
原帖由 3asv6 於 2012-11-11 16:17 發表

個路口我用ZM做的,請問點改先入到game岩角度兼有texture?
唔識用 ZM + Blender

引用框:
原帖由 3asv6 於 2012-11-11 02:04 發表
[識小小扮代表]
唔一定要rotate
仲有其他方法
 引用框:
原帖由 3asv6 於 2012-11-11 16:17 發表

有冇相睇

引用框:
原帖由 az957289 於 2012-11-12 20:27 發表
[識小小扮代表]
唔一定要rotate
仲有其他方法
喺 ZM 一定要 rotate,
-> left view:rotate 90' > front view:rotate 180'

引用框:
原帖由 tomlee721 於 2012-11-12 21:06 發表

喺 ZM 一定要 rotate,
-> left view:rotate 90' > front view:rotate 180'
我用ge方法係喺top view到
select all之後禁R
就ok
不過轉o3d果陣要untick "X-file:z up"

楼主回复

引用框:
原帖由 az957289 於 2012-11-13 19:12 發表

我用ge方法係喺top view到
select all之後禁R
就ok
不過轉o3d果陣要untick "X-file:z up"
行得通,不過0的texture無晒...
我無做0的乜?

FixZMX出左以下log,0的texture應該
點搞?!個object用ZM整.
 引用框:
Reading file "D:\OMSI\Sceneryobjects\3asv6\model\giveway_11x11a.x"...

File "D:\OMSI\Sceneryobjects\3asv6\model\giveway_11x11a.x" is successfully read and closed.

Cannot locate material "path" in MeshMaterialList in "D:\OMSI\Sceneryobjects\3asv6\model\giveway_11x11a.x". This material will be skipped.

Cannot locate material "silver" in MeshMaterialList in "D:\OMSI\Sceneryobjects\3asv6\model\giveway_11x11a.x". This material will be skipped.

Cannot locate material "giveway_line_rotate" in MeshMaterialList in "D:\OMSI\Sceneryobjects\3asv6\model\giveway_11x11a.x". This material will be skipped.

Writing to file "D:\OMSI\Sceneryobjects\3asv6\model\giveway_11x11a_.x"...

File "D:\OMSI\Sceneryobjects\3asv6\model\giveway_11x11a_.x" is successfully written and closed.

1 out of 1 files are fixed. All operations are completed.

1 out of 1 files are fixed. All operations are completed.

好像就是成功了,可是我也不明白为什么上面还有那么多Can‘t locate....
 16 12
发新主题